Foto: SVT/Michelle Hallberg

Unika babylyckan: Liv föddes i fängelse – lillebror Bogdan vid vägkanten

Uppdaterad
Publicerad

Dottern Liv födde mamman Lenita under sin tid i fängelse. Nu, ett drygt år senare föddes sonen Bogdan. Och även han fick en unik födsel – han förlöstes nämligen i bilen vid vägkanten på väg in till förlossningen.

Det är två unika förlossningar som paret Riipikumpulainen Lindblom från Karlskrona, numera bosatta i Emmaboda, har fått uppleva.

Lenita Riipikumpulainen har nyligen avtjänat ett åtta månader långt straff i fängelse efter att ha blivit dömd för bland annat misshandel och våld mot tjänsteman.

Under tiden i fängelset, för ganska exakt ett år sedan, så födde hon dottern Liv.

– Jag var höggravid när jag gick in i fängelse. Det var en konstig situation, helt klart, berättar Lenita Riipikumpulainen.

– När vi träffades så var vi i ett missbruk och en kriminalitet. Vi blev sedan dömda båda två och hamnade i varsitt fängelse, fortsätter pappan Joakim Lindblom.

– I samma veva blev vi gravida, tillägger Lenita Riipikumpulainen.

Såg huvudet direkt

Och nu, för bara tre dagar sedan, kom även lillebror till världen på ett annorlunda sett.

– Han föddes vid vägkanten, en mil utanför Nybro. Jag hjälpte henne att få av byxorna och då såg jag huvudet på honom. Sedan var det en krystning och så var han ute, berättar den nyblivna pappan Joakim Lindblom.

I dag har paret tagit avstånd från kriminaliteten och ser fram emot ett lyckligt familjeliv.

– Vi är klara med det och vi håller varandra på banan. Vi har för mycket att förlora om man skulle börja med någonting igen. Vi har lagt av oss den ryggsäcken båda två.

Hör mer om familjens annorlunda förlossningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.