Fastighetsmiljonären Ulla Simonsson testamenterade delar av sin förmögenhet till prästen – men när hon träffade en yngre man annullerades dokumentet. Foto: SVT/Ante Frändén

Hon rev prästens miljontestamente – då började problemen

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsmiljonären Ulla Simonsson, 79, testamenterade delar av förmögenheten till en präst i Svenska kyrkan.
Kort därpå blev hon förälskad i 36-årige Hamzeh Dalis – och prästens utlovade arv försvann.
Nu hävdar hon att kyrkan aktivt agerat för att stoppa parets kärleksplaner.

Historien om Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis är inte bara en berättelse om ett kärlekspars till synes tröstlösa kamp för att få gifta sig. Den handlar heller inte bara om myndigheternas envisa krav på ett palestinskt pass – utan också om en präst som i väsentlig mån brutit mot de regler som följer med ämbetet.

Och enligt Ulla Simonsson hänger allt ihop.

– Jag är fullständigt övertygad om att representanter för kyrkan, lojala vänner till den här prästen, agerat i syfte att försvåra och förstöra för mig och Hamzeh. Tveklöst är det så. Det är människor som har inflytande och kontakter i samhället, säger hon.

Skänkte gåvor

Att hon i dag öppet torgför den misstanken betyder det definitiva slutet på en vänskap som inleddes våren 2012. Prästen var då som nu verksam i ett pastorat i Karlskrona Ronneby kontrakt. När hennes make avled blev han ett viktigt stöd i sorgen. Hon, som inte hade egna barn och inga släktingar på nära håll, fann tröst hos prästen. Vänskapen mellan dem fördjupades. Hon bjöd på restaurang, skänkte gåvor till familjen och när han fyllde år överlämnade hon en tavla av Gunnar Torhamn. Hon gav också pengar i gåvor till prästens familj.

– Hela familjen var ett stort stöd för mig i sorgen efter min make.

Köpte hus tillsammans

Hösten 2013 hittade Ulla Simonsson ett hyreshus i Karlskrona. Hon beslutade sig för att köpa huset och prästen föreslog snart att han skulle bli delägare. Affären på 5,3 miljoner kronor gjordes upp, men Ulla Simonsson upplevde snart att hon i hög utsträckning själv fick ombesörja det praktiska arbetet som följde med fastighetsförvärvet.

– I efterhand inser jag att jag borde ha köpt huset själv, säger hon.

Biskopen kritisk

På senhösten samma år undertecknade Ulla Simonsson ett testamente till prästen. Det gav honom och familjen rätt till hennes del av hyreshuset och det gav honom rätt att till taxeringsvärdet köpa loss hennes jättelika fastighet intill havet på Sturkö – bara det en omedelbar vinstaffär för prästen på 2,5 miljoner kronor sett till dåvarande marknadsvärde.

Trots att präster inte få ta emot egendom enligt testamente så behöll han kuvertet.

När domkapitlet långt senare utredde prästens roll konstaterades att han omedelbart borde ha lämnat tillbaka testamentet. En präst får inte erhålla pengar, gåvor, testamenten eller andra gentjänster ”för sin yrkesutövning”, konstaterade biskop Johan Tyrberg i beslutet.

Prästens agerande i sina kontakter med församlingsmedlemmen bedömdes så allvarligt att en skriftlig varning inte ansågs tillräcklig – i stället fick han prövotid i tre år. Den som agerar olämpligt under en sådan tid blir obehörighetsförklarad – eller ”avkragad” – som präst.

Till domkapitlet har han beskrivit sitt agerande som ”naivt och olämpligt”.

Han medger att det var fel att ta emot gåvorna, bjudmiddagarna och testamentet och ångrar den gemensamma husaffären.

Anonym anmälan

Enligt Ulla Simonsson upphörde hennes vänskap med prästen hösten 2015, då det blev känt att hon hade för avsikt att gifta sig med den 43 år yngre flyktingen Hamzeh Dalis från Gaza.

– Han blev förändrad och visade klart att han inte accepterade mina bröllopsplaner. Jag krävde att vi skulle sälja hyreshuset i Karlskrona, säger hon.

Även andra inom kyrkan reagerade negativt på förhållandet, enligt paret. De tvingades avsluta språkundervisningen i Kungsmarkskyrkan och den 15 oktober ringdes ett anonymt samtal till Migrationsverket i Växjö. Budskapet stod klart: Hamzeh Dalis var en sol-och-vårare, som satt klorna i en äldre dam i syfte att lura av henne både pengar och fastigheter. Samtalet sammanfattades i en tjänsteanteckning, där det också framgick att uppringaren lämnat de bådas personuppgifter till handläggaren.

Anteckningen gjordes av Migrationsverkets handläggare efter att det anonyma samtalet ringt in till myndigheten den 15 oktober 2015. Uppgiftslämnaren hade kunskaper om Ulla Simonssons förmögenhet och fastighetsinnehav och pekade ut hennes kärlek Hamzeh Dalis som en bedragare. Foto: SVT/Ante Frändén

– Ett fåtal personer, samtliga verksamma inom kyrkan, kände vid tidpunkten till Hamzehs personuppgifter som då var alldeles nya. Det gör att vi enkelt kunnat ringa in vilka som låg bakom, säger Ulla Simonsson.

Men tänk om anmälaren hade rätt – att du faktiskt är utsatt för en bedragare?

– Jag är inte omyndigförklarad och jag hade kanske velat leva med den här mannen ändå, mina sista år i livet. Jag avgör själv vad jag gör med mina pengar. Vi har ett äktenskapsförord som ändå inte ger honom rätt till någon förmögenhet i händelse av skilsmässa.

Vill inte svara på frågor

Att det skulle ha varit prästen själv som ringde till Migrationsverket påstår hon inte. Men den anonyma uppgiftslämnaren hade kännedom om dels Hamzeh Dalis personnummer, dels Ulla Simonssons fastighetsinnehav och förmögenhet samt parets planer på att gifta sig.

När SVT Nyheter Blekinge frågar de personer som enligt paret kan ha agerat i anmälan förnekar samtliga kännedom om händelsen.

Prästen själv vill inte svara på några frågor trots upprepade erbjudanden om en intervju.

Kontraktsprost Pamela Garpefors är ansvarig för bland annat Kungsmarkskyrkan och känner till den anonyma anmälan.

– Jag har svårt att tro att det var någon i kyrkan som tog den kontakten, men det är märkligt, säger hon.

Vill tro på rättvisa

Frågan är om den anonyma anmälan som ringdes in hösten 2015 haft en större påverkan på det fortsatta ärendet. Drygt tre år har passerat. Och kärleksparet står kvar på ruta ett. Kampen mot Migrationsverket och Skatteverket pågår alltjämt.

Advokat Kristian Larsson, som i flera år följt utvecklingen i fallet, säger:

– Som advokat ägnar jag mig sällan åt konspirationsteorier. Jag måste tro på rättvisa och sanning. Men det är klart att tanken slagit mig. Vad är det som gör att att det drar ut på tiden? Det är någonting som är märkligt i detta, men det är svårt att sätta fingret på vad. Kanske är det så enkelt att åldersskillnaden är svår att acceptera, att förhållandet är så avvikande från normen att den som beslutar omedvetet blir påverkad.

Känns som ett ”mysterium”

För Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis är det nu inte längre bara en kamp för att rätten att få gifta sig. Det handlar också om att upprättelse, att bli trodda, respekterade och tagna på allvar.

”Ett mysterium” – så beskriver Hamzeh Dalis och Ulla Simonsson sitt förhållande.

– Det finns en nattvardspsalm som vi tycker mycket om och som vi brukar applicera på vårt förhållande. Där sjunger man ”Vilket stort mysterium – omöjligt att förstå – men ändå är det så”. Och precis så är det för oss. Det är ett mysterium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet