Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en lång karriär inom skolan och den offentliga BUP-vården, beslutade sig LiseLotte Fridfors Hjortenhammar för att säga upp sig och starta en egen mottagning. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Hon tröttnade på köerna – startade Blekinges första privata BUP-mottagning

Publicerad

Långa köer, tung administration och en övertygelse om att det gick att hjälpa barn och unga på ett effektivare sätt än inom den offentliga vården, fick LiseLotte Fridfors Hjortenhammar att säga upp sig. Nu har hon startat Blekinges första privata BUP-mottagning – och satt privata alternativ till BUP på den politiska agendan.

Hon har tidigare arbetat som både skolläkare och psykiatriker på BUP hos Region Blekinge. Men sedan februari driver LiseLotte Fridfors Hjortenhammar länets enda privata BUP-mottagning i Ronneby, vilket BLT rapporterat om.

– Jag kände att jag kunde hjälpa till på ett mer konkret och snabbare sätt. Och att jag såg på barn och deras familjer på ett lite annat sätt. Där fanns ett stort behov, för många kände sig inte sedda.

Mottagningens fyra anställda tar redan emot cirka 50 barn och ungdomar. Och verksamheten växer med två till tre nya barn i veckan. Att allt fler barn och unga söker sig till BUP handlar dels om en ökad benägenhet att söka professionell vård för stora som små frågor, dels hur skolan är strukturerad, menar LiseLotte Fridfors Hjortenhammar.

Kritisk mot politiken

Hon är medveten om att en privat mottagning innebär mycket högre kostnader och en större utmaning för föräldrar att bekosta barnens vård på egen hand. Därför är hon kritisk till den politiska svängningen i frågan om att tillåta privata BUP-mottagningar inom vårdvalet.

– Det fanns en tanke om det. Sedan byttes det regim i Region Blekinge som gjorde att det slog om. Men mitt mål har hela tiden varit en upphandling med regionen så att alla ska kunna söka hit.

Hör LiseLotte Fridfors Hjortenhammar berätta mer och se Blekinges första privata BUP-mottagning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.