Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Johansson (S) och Sophia Ahlin (M) debattera om privata barn- och ungdomsmottagningar ska ingå i vårdvalet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Politisk strid om privatisering av BUP i Blekinge

Publicerad

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin fortsätter att växa. Men ska BUP-mottagningar som drivs av privata vårdföretag få ingå i vårdvalet? Frågan splittrar regionpolitikerna i Blekinge.

Söktrycket till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är stort över hela landet. Hittills har sex regioner valt att inkludera privata BUP-mottagningar i vårdvalet, bland annat Skåne och Kronoberg.

I Blekinge är Moderaterna inne på samma spår.

– Har vi privata aktörer som kan gå in och hjälpa till med köerna så tycker vi att de ska få möjlighet till det, säger Sophia Ahlin (M), oppositionsråd i Region Blekinge till SVT Nyheter Blekinge.

Nedröstat av nya styret

Även Sverigedemokraterna är positiva till att frågan utreds. Redan idag använder sig regionen av privata aktörer för att hantera psykiatriska undersökningar. Men förslaget att tillåta privata mottagningar röstades ner av regionstyrelsen i början av året, vilket BLT rapporterat om.

Det nya styret (S, C och KD) vill i stället fokusera på att få igång ett eget projekt.

– Vi har avsatt rätt mycket pengar och det finns en tydlig plan. Skulle vi plötsligt lägga in (privata BUP-mottagningar) i vårdvalet så hade det nog orsakat stopp i den processen, säger Magnus Johansson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Startar nytt kontaktcenter

Projektet som har fått 15, 20 och 25 miljoner kronor under 2023, 2024 och 2025 syftar till att fånga upp barn och ungdomar innan de behöver söka vård hos BUP, genom ett nytt kontaktcenter. Även samarbetet mellan vården och skolan bli bättre.

– BUP är det sista steget. Vi behöver hjälpa barn- och ungdomar tidigare, innan de behöver BUP:s resurser, säger Magnus Johansson.

Hör hur politikerna vill korta köerna till BUP i klippet ovan.

Idag är privata mottagningar inkluderat i vårdvalet hos sex regioner: Dalarna, Kronoborg, Skåne, Stockholm, Örebro och Östergötland. Det innebär att privata aktörer verkar genom LOU (Lagen om offentlig upphandling) eller LOV (Lagen om valfrihetsvård), och finansieras genom skattemedel.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.