Malin Åstrand från Karlshamn har startar ”skolmatsupproret” efter kommunens besparing på skolmaten. Foto: Towe Olsson/SVT

Karlshamnsbon Malin startar namninsamling: ”Vansinne att spara på skolmaten”

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnsmamman Malin Åstrand tycker att Karlshamns kommuns beslut om att spara in på skolmaten är vansinne. Därför startar hon ett skolmatsuppror.

– Att spara in på vår framtid, barnen, är fel väg att gå, säger hon.

I förra veckan kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att Karlshamns kommun ska spara in på skolmaten. När 3,6 miljoner kronor inom kostenheten ska sparas innebär det att skoleleverna får mer korv och soppa, eftersom det är billigare än helt kött och opanerad fisk.

Hoppas att politikerna ändrar sig

Besparingen har fått massiv kritik och i helgen bestämde sig Malin Åstrand från Karlshamn för att starta en namninsamling. Hittills har ”skolmatsupproret” fått cirka 300 namnunderskrifter.

– Jag kan inte bara sitta på Facebook och vara arg, eller ringa kommunen och säga att jag är missnöjd. Om jag får fler med mig kanske vi kan göra vår röst hörd och få till en förändring, säger Malin Åstrand.

Hon har tre barn, varav ett som går i skolan i Karlshamns kommun.

– Mat är grundläggande och barnen förtjänar bättre än så här, säger Malin Åstrand.

Hör henne berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.