Foto: SVT/Stina Sandström

Hon vill ändra bilden av hemtjänstyrket

Publicerad

Stress och dåliga arbetsvillkor är ofta bilden som ges av hur det är att jobba inom hemtjänsten. Det menar undersköterskan Anna Lundström från Karlshamn som vill ändra på den synen på hennes jobb. Nu har hon skrivit en novell som beskriver det positiva med yrket.

Anna Lundström fick idén till sin novell ”Den gula luften blå” när tidningen Kommunalarbetare utlyste en tävling bland sina läsare att beskriva sin arbetsplats. Berättelsen handlar om den sista dagen i en brukares liv och är nu en av de 24 bästa novellerna som blivit uttagna till en novellsamling.

– När jag såg tävlingen fick jag direkt upp en bild av en särskild brukare i mitt huvud som jag tänkte att jag skulle vilja skriva något. Jag ville beskriva den kontakten som hon och jag har och vad jag känner för henne, säger Anna Lundström.

Karlshamn

Möten med människan

Hon jobbar som undersköterska inom hemtjänsten i Karlshamn och tycker att bilden av yrket ofta är negativ i medier vilket påverkar hur folk ser på hennes arbete.

– Jag brukar få höra att ”oj är det stressigt och jobbigt?”. Det är klart att det kan finnas stress för vi jobbar med människor och allt kan hända. Men det är otroligt roligt att jobba med äldre personer, säger hon.

Vad är det positiva med yrket?

– Det är mötena man har. Dels mellan de som arbetar och brukaren men också arbetet mellan oss som arbetar. Vi bollar det svåra och det lätta och kan båda skratta och gråta. När vi når ut till brukaren och ser att vi faktiskt har gjort något bra, det är själva kärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet