Hör expertjuristen berätta om Lantmäteriets kostnadsfördelning här. Foto: SVT / Lantmäteriet

Juristen: Så fungerar tvister kring en lantmäteriförrättning

Publicerad

Advokaten Mats Nilsson är expert på mark- och miljöfrågor. Han reder ut och tipsar om hur man kan gå tillväga om en konflikt uppstår kring en lantmäteriförrättning.

Du som fastighetsägaren kan bli betalningsskyldig till Lantmäteriet, även om det inte är du som ansökt om att få marken utmätt eller avstyckad.

– Ett bra exempel är när grannen ansöker om att få marken utmätt vart gränsen går mellan två fastigheter, då kan även den andra parten, som inte har ansökt till Lantmäteriet, få vara med och betala kostnaden. Lantmäteriet anser att båda har nytta av det, säger Mats Nilsson.

Juristen: Överklaga till domstol

Enligt honom kan du inte hindra en utredning av Lantmäteriet.

– Du har naturligtvis rätt att försvara din mark, men när det kommer till just Lantmäteriet så ska man tänka på att ju fler invändningar du har, desto längre tid kommer deras utredningen och ta.

Den totala kostnaden kommer då att bli väldigt hög.

– Ett tips är att direkt överklaga till mark-och miljödomstolen och ta dina invändningar där i stället. Där kan nämligen använda dig av ett ombud och använda en försäkring som de flesta fastighetsägaren har, säger Mats Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.