Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Får betala för något han varken beställt eller vill ha Visa alla (2)
Visa alla (2)

Får betala för något han varken beställt eller vill ha

Uppdaterad
Publicerad
Grannen ville se en bredare väg och vände sig till Lantmäteriet. Men markägaren höll inte med.
Nu går Lantmäteriet på grannens linje och kräver dessutom markägaren på 61 000 kronor för uträttat arbete.

Enligt markägaren kom grannes önskemål om en bredare väg och att Lantmäteriet kopplats på ärendet in som överraskningar. Ingen hade i förväg meddelat honom vad som var på gång förrän när Lantmäteriet skriftligen meddelade att hans fastighet var föremål för en lantmäteriförrättning. En sådan innebär att en fastighet kan förändras på något sätt.

Kände inte till grannens ansökan

Han fick också veta att det var grannen som kontaktat myndigheten. 

– De berättade ingenting mer än att min fastighet var under utredning. Jag fick ingen information om någonting. Jag blev till slut tvungen att ringa till Lantmäteriet och fråga vad det rörde sig om, säger fastighetsägaren till SVT Nyheter Blekinge. 

Först efter det samtalet förstod han att grannen ville se en breddning av befintliga vägen, som grannen har rätt att använda sedan tidigare.

Och Lantmäteriet gick på grannens linje trots att markägaren inte vill bredda vägen. Dessutom vill myndigheten ha 61 000 kronor av markägaren för utfört arbete.

Kan bli betalningsskyldig

– Jag har blivit kallad till ett flertal sammanträden vilket har resulterat förlorad arbetstid och nu måste jag dessutom betala över 61 000 kronor för arbete jag inte ens beställt, säger han. 

Fastighetsägaren berättar att han under hela processen försökt få Lantmäteriets utredning hävd, men förgäves. Han har dessutom överklagat beslutet om breddningen av vägen till Mark- och miljödomstolen. Om det gamla beslutet vinner laga kraft blir han betalningsskyldig.

– Ja det är ingen rolig historia och känslan är lite sådär grotesk och att en privatperson kan få en faktura på så här stora belopp för någonting man inte har beställt, säger han.

Vill inte kommentera

Lantmäteriet vill inte kommentera några detaljer i det pågående ärendet utan hänvisar bara till att myndigheten följer gällande lagar och regler. Lantmäteriet vill inte heller, framför kameran, förklara hur kostnadsfördelningen mellan olika parter fungerar principiellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer