Ett sparförslag i Ronneby innebär att lägga ned delar av kulturskolan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hotad kulturskola räddas kvar – majoritet saknas

Publicerad

Sparförslaget att stänga delar av kulturskolan skapar splittring i Ronneby. Motståndet från politiker både i majoriteten och oppositionen innebär att besparingen inte kommer att gå igenom i kommunfullmäktige.

I år räknar utbildningsförvaltningen i Ronneby med ett minus på 20 miljoner kronor. Ett av förslagen från utbildningsnämnden är att spara tre miljoner kronor på att lägga ned delar av kulturskolan.

Väcker reaktioner

Men att dra ned på kulturskolan väcker reaktioner. I lördags var det en manifestation för att rädda den.

Men förutom att elever, föräldrar och personal reagerar finns det politiker från både styrande Alliansen och oppositionen som vänder sig mot förslaget, något som Sydöstran var först med att berätta.

– Vår inställning är att rädda kvar kulturskolan. Det är fel väg att gå att lägga ned kulturskolan, säger Liberalernas gruppledare Roger Gardell, som ingår i styrande Alliansen i Ronneby.

Höja avgiften

I stället för att ta tre miljoner kronor från kulturskolan föreslår han att spara genom att se över chefsorganisationen. Han kan också tänka sig att höja elevavgiften till kulturskolan.

– I Ronneby är avgiften till kulturskolan hälften av vad den är i de övriga kommunerna i Blekinge. Jag kan tänka mig att höja till samma nivå, säger Roger Gardell.

Vänder sig emot

Sverigedemokraternas gruppledare Nicolas Westrup vänder sig också emot att spara på kulturskolan.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag. Kulturskolan kostar pengar men stimulerar känsla, fantasi och språk. Jag är helt övertygad om att vi kan hitta pengar någon annanstans för det gäller att prioritera, säger Nicolas Westrup (SD).

Vill behålla kulturskolan

Socialdemokraternas Stefan Österhof vill också behålla kulturskolan.

– Jag är inte säker på att det är utbildningsnämnden som ska spara. Det finns många verksamheter i en kommun som inte är lagstadgade. Det finns kanske besparingar att göra på andra ställen. Man får titta på hela kommunens verksamhet.

Med det politiska motståndet som råder kommer förslaget att göra nedskärningar på kulturskolan inte att få majoritet när frågan avgörs i kommunfullmäktige i november.

Elever talade om Kulturskolans betydelse under manifestationen. Foto: Läsarbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer