Moderaterna försvarar förslaget att spara på kulturskolan. Foto: SVT

Moderaterna bemöter motståndet

Publicerad

Utbildningsnämndens ordförande Åsa Evaldsson (M) bemöter motståndet mot att spara på kulturskolan.
– Det är nödvändigt, säger hon.

Utbildningsnämnden i Ronneby har beslutat om förslaget att stänga delar av kulturskolan. Det skulle i så fall innebära en besparing på cirka tre miljoner kronor och vara ett av sätten att förbättra nämndens ekonomi, som i år beräknas gå med ett underskott på 20 miljoner kronor.

– Det här är inga roliga beslut och de gör ont att ta. Men samtidigt så har vi inga pengar. Det här handlar om att få pengarna att räcka till totalt och att försöka få ihop det här på ett så bra sätt som möjligt, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Evaldsson (M).

Stöter på patrull

Men förslaget stöter på patrull. Liberalerna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är exempel på partier som vänder sig emot besparingen på kulturskolan.

Det innebär att det inte finns en majoritet bakom förslaget. Men Åsa Evaldsson framhåller att frågan inte är avgjord förrän omröstningen sker under budgetfullmäktige i november.

– Att utbildningsnämnden tar det här beslutet innebär inte att det blir så. Utan det här kommer att bli en del av höstens budgetdiskussioner. Vilka besparingar fullmäktige tar återstår att se, säger Åsa Evaldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer