Ingvar Backhamre hotar nu med att dra in mångmiljondonationen till Karlshamns kommun. Foto: SVT

Hotar att dra in mångmiljondonation

Uppdaterad
Publicerad

Ingvar Backhamre som tillsammans med sin fru donerat 50 miljoner kronor till Karlshamns kommun hotar med att dra sig ur. Och nu riskerar kommunen att gå miste om mångmiljondonationen.

Bakgrunden är kommunfullmäktiges beslut att anslå tre miljoner kronor för en rivning av Saltsjöbaden där paret planerar att bygga ett museum har överklagats.

– Jag känner mig starkt kränkt, säger Ingvar Backhamre till SVT Nyheter Blekinge.

Saltsjöbaden

– Jag förstår inte hur man kan bråka om tre miljoner kronor när vi skänker 50 miljoner kronor till kommunen. Det är pengar som inte går till oss utan till stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder.

Ingvar Backhamre säger att Karlshamns kommun nu riskerar att förlora hela parets Backhamres donation.

– Det står väldigt tydligt i avtalen som skrivits mellan min stiftelse och stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder att Väggafonden ska se till så att Saltsjöbaden rivs och inhägnas och att först efter en avsyning tas beslutet om ett museum ska byggas eller inte. Och även andra delar av vår donation regleras i avtal.

Särbehandlar vissa

Bakom överklagandet till förvaltningsrätten i Växjö står Ilja Berkenbos och Bodil Frigren Eriksson, som båda bor på Saltsjöbadvägen i Karlshamn.

De anser att det strider mot lagen när kommunen särbehandlar vissa kommuinvånare. Enligt dem gör kommunen det när de nu bidrar med pengar till Saltsjöbaden som så småningom ska arrenderas av paret Backhamre.

”Pengar som skulle kunna gå till ett samhällsnyttigt ändamål för samtliga kommunmedlemmar åsidosätts för att användas till en privatisering av en byggnad med högt allmänintresse”, skriver de i överklagandet.

Ilja Berkenbos och Bodil Frigren Eriksson vill att kommunfullmäktiges beslut att anslå 3 miljoner kronor ska upphävas och att beslutet i fullmäktige inhiberas tills frågan slutligen är avgjord.

– De har all rätt i världen att överklaga ett beslut, så ser det demokratiska systemet ut, men då måste de också känna sitt ansvar om att kommunen kan gå miste om 50 miljoner kronor, säger Ingvar Backhamre.

Tar sitt ansvar

Ilja Berkenbos säger att han som tidigare aktiv socialdemokrat varit med om att ta fram pengar förr.

– Så jag kan nog ta mitt ansvar. Men är det ett hot Ingvar Backhamre nu kommer med så tycker jag att det är allvarligt och visar på hur dålig hela den här historien är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltsjöbaden

Mer i ämnet