Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Magnus Ekström ser stora risker med att införa tolkavgifter i vården. Foto: SVT

Hundratal läkare protesterar mot tolkavgifter i vården

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väntas politikerna i regionstyret rösta igenom en tolkavgift för personer som behöver tolkstöd under vårdbesök. Nu går 190 läkare i Blekinge ut i ett öppet brev och protesterar mot förslaget.

Det SD-ledda regionstyret i Blekinge vill införa en tolkavgift. Förslaget är att patienterna ska få betala 300 kronor för en närvarande tolk, och 50 kronor för tolkning över telefon, och det ska gälla alla som haft uppehållstillstånd i Sverige i minst två år.

Men förslaget har mött kraftig kritik av såväl den politiska oppositionen som jurister.

Och nu ansluter sig ett stort antal läkare från Blekinge till protestkören.

– Kommunikation är det viktigaste verktyget för att kunna göra vårt jobb och för att patienterna ska kunna få en jämlik och säker vård, så vi är många läkare som känner starkt för frågan, säger Magnus Ekström, överläkare i lungmedicin på Blekingesjukhuset.

På vilket sätt skulle det försämra patientsäkerheten om patienten betalar för sin egen tolk?

– En grundläggande och djupt viktig princip i svensk sjukvård är att vi ska anpassa vården till individens förutsättningar och behov. När människor kommer till oss, ofta med en akut sjukdom eller i livets slut, så blir det helt orimligt att göra den här typen av tvång, eller nästan utpressning, på patienten. Det går emot grundläggande etiska principer.

Under onsdagen tas förslaget upp i regionfullmäktige.

Hör överläkaren och intiativtagaren Magnus Ekström om protesten i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.