Foto: TT

Hundratals har testats för immunitet mot corona

Uppdaterad
Publicerad
Några hundra patienter och vårdanställda i Blekinge och Kronobergs län har nu immunitetstestats för coronaviruset. Hur testerna ska tolkas är däremot fortfarande oklart.

Sedan ett par veckor tillbaka är Blekinge och Kronoberg igång med sina immunitetstester och några hundra patienter och sjukvårdspersonal har testats om de utvecklat antikroppar mot viruset, rapporterar P4 Blekinge.

Det är ett amerikanskt test som länen använder där den första leveransen gick till Lombardiet och Spanien – men även till Blekinge och Kronoberg.

– Nu har det kommit nya bra tester som har utvärderats och vi har valt en metod som verkar mycket säker. Den görs vid Karlsrkonalabbet och det har vi gjort i viss mån med patienter och vissa personalgrupper, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef klinisk mikrobiologi Blekinge och Kronoberg, till P4 Blekinge.

Hur resultatet ska tolkas är däremot inte säkert och länen inväntar nu på vad Folkhälsomyndigheten säger att provresultaten betyder för patientens vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet