Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tingsrättschefen Dan Sjåstad: ”Personal har fått jobba övertid” Foto: Erik Lundmark/SVT

Hundratals nya stämningar mot Miljöteknik – riskerar enormt skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Sedan HD-domen mot Miljöteknik föll har 288 personer – utöver PFAS-föreningen – valt att stämma det kommunala bolaget. Tillsammans kräver de runt 100 miljoner kronor i skadestånd för de förhöjda PFAS-värden de drabbats av.

Inne på Blekinge tingsrätt råder febril aktivitet veckan före jul. Tiden efter att Högsta domstolen slagit fast att Miljöteknik är skadeståndsskyldiga för PFAS-föroreningen i dricksvattnet i Kallinge har totalt 288 privatpersoner lämnat in stämningsansökningar mot det kommunala VA-bolaget.

– Det är fler stämningar den här perioden än vad vi får på ett helt år, så det är klart en enorm administrativ börda, säger Dan Sjåstad, lagman på tingsrätten.

Vattenskandalen i Kallinge

Förutom den samlade stämningsansökan med 164 privatpersoner som lämnades in i fredags har ytterligare 124 personer vänt sig till tingsrätten, och alla berättar om olika sätt som PFAS-förgiftningarna drabbat dem på.

– Vi vet inte hur vi ska lägga upp det, för den ena stämningen är inte den andra lik så det kan bli så att vi får hantera varje fall separat.

De drabbade har begärt allt ifrån 300 000 till en halv miljon i skadestånd. Skulle samtliga domslut gå emot Miljöteknik riskerar bolaget alltså skadestånd på runt 100 miljoner kronor.

Och då har ännu inte några skadeståndsanspråk från de 154 personerna i PFAS-föreningen, som drev målet i Högsta domstolen, kommit in ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet