Gömt i skogen utanför Olofström hittade polisen en större mängd amfetamin Foto: Polisen

Huvudmän, köpare och mellanhänder

Uppdaterad
Publicerad

Allt från säljare av flera kilo amfetamin till köpare av några gram. Åklagaren beskriver hanteringen av narkotikan som en företagsstruktur.

En av huvudpersonerna är en 43-årig polsk medborgare, men även en 38-årig man från Kalmar och en 58-årig olofströmsbo ska ha hanterat stora mängder narkotika. Dessutom finns både personer som misstänks för att ha sålt narkotikan vidare och köpare bland dom åtalade.

Totalt 14 åtalade

Hanterade stora partier

44-årig man från Polen: Åtalas för flera fall av grovt narkotikabrott efter att han både i Kalmar i januari och i Olofström i februari ska ha överlåtit flera kilo amfetamin till andra medåtalade personer. Enligt åklagaren ska han också ha förädlat eller bearbetat narkotikan i Olofström.

38-årig man från Kalmar: Åtalas för grovt narkotikabrott, misstänkt för att tillsammans med en 42-åring ha köpt nästan 1,7 kilo amfetamin utanför Kalmar i januari.

52-årig man från Kalmartrakten: Åtalas för grovt narkotikabrott, misstänkt för att tillsammans med 38-åringen ha köpt amfetamin utanför Kalmar.

58-årig man från Olofström: Åtalas för grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha köpt 1,2 kilo amfetamin av 43-åringen i Olofström i slutet av februari. Knarket gömdes i skogen utanför Olofström.

Medhjälpare och mellanhänder

37-årig kvinna från Karlskrona: Åtalas för grovt narkotikabrott, misstänkt för att både per telefon och personligen ha förmedlat kontakt mellan säljare och köpare inför narkotikaaffären utanför Kalmar.

55-årig man: Åtalas för narkotikabrott och medhjälp till samma brott, misstänkt för att ha hämtat narkotikan i skogen åt 58-åringen förra hösten, i utbyte mot amfetamin.

59-årig man från Karlskronatrakten: Åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha skjutsat 48-åringen till platsen för narkotikagömman utanför Olofström, hållit vakt på platsen och också för att ha transporterat narkotika. Han ska också ha köpt och sålt narkotika vidare till flera personer, tillsammans med en 53-årig kvinna.

53-årig kvinna från Karlskronatrakten: Åtalas för flera fall av narkotikabrott, misstänkt för att tillsammans med 59-åringen ha köpt nästan 100 gram amfetamin av 48-åringen i Olofström i oktober förra året.

Flera köpare åtalade

Två män, 24 och 26 år gamla, från Olofströmstrakten: Åtalas för försök till narkotikabrott, misstänkta för att ha försökt köpa 100 gram amfetamin av 48-åringen i skogen utanför Olofström i november förra året. Affären avbröts när polisen slog till.

39-årig kvinna från Karlskronatrakten: Åtalas för ringa narkotikabrott, misstänkt för att ha köpt amfetamin av 59-åringen och 53-åringen vi flera tillfällen.

49-årig man från Karlskronatrakten: Åtalas för narkotikabrott, misstänkt för att ha köpt amfetamin av 59-åringen och 53-åringen vid flera tillfällen.

35-årig man från Broby: Åtalas för narkotikabrott, misstänkt för att ha köpt amfetamin av 59-åringen och 53-åringen.

45-årig man från Karlskrona: Åtalas för narkotikabrott, misstänkt för att ha köpt amfetamin av 59-åringen och 53-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminhärva i Blekinge

Mer i ämnet