Foto: TT

Dömdes för förtal – lämnade förslag om slöjförbud samma kväll

Uppdaterad
Publicerad

I går dömdes ex-politikern Tomas Lundberg i Ronneby för förtal efter flera uttalanden i sociala medier, där han hängt ut flera muslimska lärare med namn och bild. Tre timmar senare lämnade han in ett medborgarförslag om slöjförbud i Ronnebys kommunala skolor.

I medborgarförslaget skriver han:

”På många skolenheter i Ronneby förekommer det anställda uniformerade så att det väcker associationer till den teokratiska och icke demokratiska koranen. Med andra ord man propagerar för idéer i trosinriktningen, konfessionen, islam.”

Lundberg menar att det är ett brott mot Skollagen och att hijab hyllar profeten Mohammed och därmed dödsstraff. Han uppmanar nu Ronneby kommun att ta avstånd från koranen och personalen som bär slöja, något P4 Blekinge var först med att berätta. 

Omdebatterad fråga

I Skåne har slöjförbudet varit en omdebatterad fråga. Bland annat väckte slöjförbudet i Skurup starka reaktioner. Och i november 2020 slog förvaltningsrätten fast att Skurup inte får införa slöjförbud i kommunens skolor. Förvaltningsrätten kom fram till att det inskränker religionsfriheten. 

Men i januari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd om slöjförbud i skolan i både Staffanstorp och Skurup. Ett besked i fallet har ännu inte kommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer