I valet och kvalet när Sverige möter Schweiz

Publicerad

När Sverige möter Schweiz i åttondelsfinalen i fotbolls-VM så är det inte solklart vilket lag Mikael Engvall ska heja på. Han är nämligen uppvuxen i Schweiz.

49-årige Mikael Engvall från Karlskrona tillbringade större delen av sin barndom och ungdom i Schweiz, från fyraårsåldern till att han var 20 år. Därför känner han sig lika hemma i Sverige som Schweiz, och lika rådvill när de båda neutrala länderna möter varandra i fotboll.

– Det innebär vinst och förlust hur jag än gör. Det är svårt att ta ställning, men det är roligt när det väl händer att de möts.

Karlskrona

Oftast vinner Sverige, säger han, men han kan tycka lite synd om Schweiz emellanåt.

– De har inte lyckats lika bra i hockey som Sverige, så där kan jag unna dem lite mer ”heja heja”.

Blandar ihop länderna

Att det händer att andra länder blandar ihop Sverige och Schweiz är ingen hemlighet, och 49-åringen brukar förklara för sina amerikanska släktingar hur det ligger till.

– De på andra sidan Atlanten har en tendens att inte se skillnad, men det är nog ganska naturligt. Jag skulle nog förväxla en del delstater också. Men de blandar ihop osten, isbjörnarna på busshållplatserna och ”Inga från Stockholm”.

Tippar Sverigeseger

I kvällens match tror han att det blir seger för Sverige.

– Jag tror på 2-1 till Sverige. Det blir nog inte mer än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet