Foto: Stina Sandström/SVT

Här sker första böneutropet

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges första minaret gjorde idag sitt första böneutrop. Utropen ska bara ske en gång i veckan i samband med fredagsbönen mitt på dagen.

– Det är en stor dag, säger Mulo Djopa, som är vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona

Premiärböneutropet gjordes av en av medlemmarna i kulturföreningens styrelse.

– Han har en väldigt vacker röst och det lät mycket vackert, tycker Mulo Djopa.

Den 17,5 meter höga minareten på Kungsmarken i Karlskrona har byggts av Islamiska Kulturföreningen efter fem års förberedselser.

Inga kritiker kom

Nyheten om minareten och böneutropet har väckt mycket uppmärksamhet.

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson i Karlskrona polisanmäldes efter att ha skrivit ett inlägg på partiets lokala facebooksida där han beskrev ”en sorgen dag” med hänvisning till att minareten skulle börja med böneutrop.

Christopher Larsson bad senare om ursäkt för formuleringarna på sidan.

Mulo Djopa hade trott att kritikerna skulle dyka upp under dagens böneutrop. Det trodde även polisen som cirkulerade runt i området med en polisbil.

– Vi hade förbrett med kaffe, te och kakor och vi hade tänkt oss en civiliserad diskussion där de skulle framföra sina synpunker och vi skulle framföra våra. Men det kom ingen, säger Mulo Djopa.

En gång i veckan

Böneutropen från minareten ska bara ske en gång i veckan, vid lunchtid på fredagar.

Böneutropen varar i 3-5 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.