Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö. Foto: Johan Nilsson/TT och SVT

Utbrott av indiska mutationen av coronaviruset i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge går ut med att sju fall av den indiska varianten av coronaviruset har upptäckts. Samtliga prover togs i Sölvesborg under förra veckan.

Enligt regionens uppgifter har fallen förekommit i olika miljöer inom Sölvesborgs kommun och nu uppmanas föräldrar att hålla sina barn hemma från en av kommunens förskolor.

– Med stor sannolikhet har ytterligare spridning förekommit och fler fall kommer förmodligen att upptäckas, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare vid Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Skiljer sig från brittisk variant

Det finns olika varianter av coronaviruset där den indiska är en av dessa. Regionen klargör att den varianten inte orsakar allvarligare sjukdom men verkar vara betydligt mer smittsam än den brittiska varianten som förekommit i både Blekinge och resten av landet.

– Utbrottet är ett bevis på att pandemin inte är över och att det är för tidigt att andas ut. Folkhälsomyndighetens allmänna och Blekinges skärpta regionala rekommendationer gäller fortfarande och viktigast av allt är att hålla avstånd, undvika trängsel och bara umgås med sin närmaste familj. Fester och firande bör hållas till en så begränsad skara som möjligt, säger Bengt Wittesjö.

De första fallen av den indiska virusvarianten i Sverige konstaterades i Stockholm den 28 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.