Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förhoppningen är att fler ska våga undersöka sig under coronapandemin när region Blekinge nu inför självtester av HPV för kvinnor. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Självtest av HPV införs: Ett alternativ för många kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Självprovtagning av HPV-virus för kvinnor införs i Blekinge. Förhoppningen är att fler ska våga undersöka sig under coronapandemin och inte utebli från en viktig gynundersökning.

Mottagningarna i Blekinge har haft uppehåll i sina cellprovtagningar sen april till följd av coronapandemin och regionen har nu ett stort antal kvinnor att hinna undersöka för att hinna ikapp.

Med hjälp av självtesterna som införs i länet nu i höst hoppas man kunna få fler kvinnor att testa sig, även de som inte velat komma när de kallats.

– Det gäller de kvinnor som uteblivit från sina kallelser i mer än sex år. För vår del räknar vi med att det är ungefär 1000 kvinnor, säger Bodil Ehn, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Blekinge.

”Upplevt obehag vid undersökning”

Skulle testet inte ge indikationer på något HPV-virus så behöver kvinnan inte komma till mottagningen. På så vis kan det underlätta för de som drar sig för att undersökas.

– Man har upplevt obehag vid en undersökning eller så är det nåt som gör att man upplever det väldigt, väldigt svårt att komma, menar Bodil Ehn.

Erfarenheter från andra regioner tyder på att det är få kvinnor som skickar tillbaka testet, men målet är att 30 procent av Blekinges utskickade test ska komma tillbaka.

I klippet förklarar Bodil Ehn hur man ska gå till väga när man fått hem sitt test.

När man är klar med sitt test hemma skickar man provröret i kuvertet, så hanteras det på ett lab. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson


 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är HPV-virus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer