Region Blekinge är generöst inställda gällande vaccindoser till turister, men det gäller inte de turister som besöker länet en kort tid. Foto: Arkiv/SVT

Inför sommarens vaccination – vissa turister kan få dos

Publicerad

För den som har tänkt att semestra i Sveriges trädgård i sommar, gäller det att få in vaccinationen mot covid-19 i semesterplaneringen. Region Blekinge kan nämligen inte erbjuda alla turister en spruta.

Riktlinjen är att de som vistas en längre tid på camping eller i sommarhus kan få erbjudande om vaccin. Men man ska vara i rätt ålder och kunna dokumentera sin första dos, om man fått den.

– Är man turist på genomresa, då får man sköta sin vaccination på egen ort. Så kallad korttidsturism – där kommer vi inte erbjuda vaccin, säger Mats Berggren, vaccinsamordnare i regionen.

Corona i Blekinge

Bevis krävs

En förutsättning för att regionen ska kunna erbjuda sommargäster vaccin är att personerna kan följas upp, så att det blir rätt tidsintervall mellan doserna och samma typ av vaccin.

I klippet berättar Mats Berggren om den information som behövs om vaccinationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet