Inger Hermansson har fått nya svar om sänkningen av pappans skepp. Foto: SVT och Anders Nilssons samlingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inger väcktes av beskedet att hennes pappas fartyg sänkts

Publicerad

Hennes pappas fraktfartyg sänktes av en u-båt under andra världskriget. Inger Hermansson har under hela sitt liv undrat vad som hände, men arbetet med en bok har gett nya svar.

Ett fraktfartyg, där delar av besättningen var från Sölvesborg, var på väg till England när det i augusti 1940 sänktes av en tysk u-båt. Sjömännens familjer vaknade av beskedet att fartyget sjunkit.

– Jag var sex år gammal. Vi hade precis lagt oss. Plötsligt rusade mor in i köket till radion som var på där. Herregud, det var fars båt de nämnde, säger Inger Hermansson.

Gick till botten

Många blekingska sjömän följde med sänkta båtar till havsbotten under andra världskriget. Men inte just den här natten.

– Min far ville gärna inte berätta om händelsen när han levde. Jag tror det bekom honom väldigt illa. Många som har blivit torpederade har sagt att de inte gärna pratar om det eftersom det är för smärtsamt, säger Inger Hermansson.

Fått svar

Många av hennes obesvarade frågor om vad som hände har hon fått svar på genom arbetet med en ny bok. Sänkningen av fartyget Sigyn och räddningen av besättningen är en av berättelserna i ”Röster från Västra Näs, Nedre Siretorp”, som precis släppts och som skrivits av Margareta Munklinde.

En cd-skiva med nio av berättelserna på dialekt finns också.

Inger Hermansson, Margareta Munklinde och Karin Martinsson har arbetat med den nya boken ”Röster från Västra Näs, Nedre Siretorp”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer