Emmeli Olsson dog i Karlskrona förra året. Foto: SVT

Inget åtal efter Emmelis död

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal efter Emmeli Olssons död i september förra året. Enligt åklagaren går det inte att utesluta att 21-åringen sköt sig själv till döds – av misstag.

Resultatet av skjutavståndsbedömningen blev klart i förra veckan och nu väljer vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors att lägga ner förundersökningen mot den tidigare mordmisstänkte 39-årige man som befann sig på platsen när det dödande skottet avfyrades. Han har hela tiden hållit fast vid versionen att det hemmagjorda skjutvapnet avlossades av misstag i händerna på 21-åriga Emmeli Olsson.

Skott nära kroppen

Analysen från Nationellt Forensiskt Center (NFC) visar också att skjutavståndet understeg 30 centimeter och den rättsmedicinska utredningen visade på ett så kallat ”påsittande” skott – alltså ett skott nära kroppen.

– Det går därför inte att utesluta att flickan i det här fallet råkat skjuta sig själv, säger Ulrika Grenerfors.

Den 39-årige mannen har i förhör uppgett att han den aktuella kvällen befann sig i skogsområdet i närheten av hemlöseboendet Rosenbom – där Emmeli Olsson bodde – för att testa vapnet.

– Han har sagt att de skulle skjuta rakt upp i luften när ett skott plötsligt brann av. Därefter larmade han om hjälp och uppgav under samtalet att det inträffat en olycka, säger Ulrika Grenerfors.

”Maktlös och förkrossad”

Beskedet att ärendet nu avslutas nådde Emmeli Olssons familj under tisdagen.

– Just nu känner jag mig både maktlös och frustrerad. För mig hade det varit enklare om jag vetat att hon sköt sig själv. Nu förblir den frågan obesvarad och ovissheten om vad som hände gör mig förkrossad, säger Emmelis mamma Nina Bergman.

September 2015: 21-åriga Emmeli Olsson skjuts till döds i en skogsdunge nära sin lägenhet på stödboendet Rosenbom.

Oktober 2015: Emmeli Olssons familj anmäler Karlskrona kommun till polisen och IVO, då de menar att kommunen genom oaktsamhet bidragit till att Emmeli inte kommit ifrån sin destruktiva livsstil. De anser att kommunen inte skulle ha gett henne tillräcklig hjälp att ta sig bort från drogmissbruk och kriminalitet.

November 2015: Socialen i Karlskrona svarar IVO och skriver bland annat att ”handläggande socialsekreterare upplevde att det fanns en bra och förtroendefull kontakt med Emmeli”.

December 2015: Två av de tre personer som tidigare varit skäligen misstänkta för mordet avskrivs från utredningen. Misstankarna om grovt vapenbrott mot den ena av männen kvarstår dock.

En tredje man, 39 år gammal, släpptes i oktober ur häktet men fortfarande misstänkt för mord. Han har hela tiden nekat till att ha mördat Emmeli Olsson, och menar att hon sköt sig själv i en olycka.

11 januari 2016: Åklagaren meddelar att polisutredningen om tjänstefel lagts ner.

15 mars 2015: Åklagaren meddelar att det inte blir något åtal mot en tidigare mordmisstänkt 39-åring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#falletemmeli

Mer i ämnet