Förvaltningschefen Maria Persson vill inte att integrationspengarna ska gå till lokalhyror. Foto: SVT

Miljoner till hyror senaste åtta åren

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Karlskrona har i många år använt delar av de statliga flyktingpengarna till lokalhyror – utan att någon tidigare reagerat.

SVT Nyheter Blekinge kunde i går avslöja att socialförvaltningen använt delar av den statliga schablonersättningen för att täcka hyreskostnader i kontorslokaler på Trossö. Det hela uppdagades när budgeten lämnades över till arbetsmarknadsnämnden som fortsättningsvis bland annat ska ansvara för ekonomiskt bistånd.

Hyresposten fick förvaltningschef Maria Persson att reagera:

– Jag kan inte ta ansvar för att ersättning som ska främja integration används till lokalhyra.

Pågått i åtta år

Men att integrationspengar tas för att täcka hyreskostnader är i Karlskrona kommun ingen ny företeelse. Enligt sektionschef Margareta Jansson har flyktingpengar använts till lokalhyror sedan socialförvaltningen fick ansvar för ersättningen år 2010.

Hur mycket integrationsmedel som genom åren totalt lagts på kontorslokaler är oklart – men det handlar om flera miljoner.  Bara för de två senaste åren har det budgeterats för 1,6 miljoner kronor om året till hyran.

– Det är ingenting som skett i det fördolda. Under de år som integrationsfrågorna var en del av socialförvaltningen verksamhet har pengar använts till både personal och lokaler som arbetat med just det ändamål som pengarna varit avsedda för. Så har det alltid varit och det är inget konstigt med det, säger hon.

Vill inte kommentera

Sektionschefen Margareta Jansson vill inte kommentera den kritik som framförts mot hur pengarna använts.

– Jag har varken mandat eller lust att ge mig in i den debatten.

Klart är att det i framtiden blir stopp för fortsatta hyresbetalningar med flyktingpengar.

När personal som under arbetsmarknadsförvaltningen jobbar med ekonomiskt bistånd ska få nya kontor senare i år nyttjas inte den statliga ersättningen.

– Nej, vi ska inte använda schablonersättningen till lokalkostander. Det finns till och med ett nämnsbeslut på det, säger förvaltningschef Maria Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar socialen

Mer i ämnet