Sophia Ahlin Foto: SVT

Moderatpolitiker köper inte chefens misstag

Uppdaterad
Publicerad

När Claes Wiridén fick frågor om kontrakten av politiker socialnämnden låtsades han ha följt reglerna. Nu erkänner han motsatsen.
– Sanslöst, säger Sophia Ahlin (M).

Redan i måndags, när nämnden sammanträdde, ställde Sophia Ahlin en rad frågor till Claes Wiridén om bakgrunden till de nya kontrakt och varför han skrivit under dem utan att politikerna i nämnden informerats.

Anledningen var att hon och flera andra politiker reagerat på att avtalen var för långa för att en enskild tjänsteman ska få skriva under.

– Men svaret vi fick av honom då var att han följt delegationsordningen, säger Sophia Ahlin.

SVT Nyheter Blekinge sökte i veckan Claes Wiridén för en kommentar till avtalen och även då hävdade socialchefen att allt var i sin ordning.

I strid med regler

Under fredagen meddelade han emellertid att det ena av två kontrakt som han tecknat är i strid med de regler som gäller och erkände att han inte haft rätt att skriva under.

SVT Nyheter Blekinge avslöjade i våras att en annan tjänsteman på kontoret tecknat ett långt och kostsamt avtal med Västersjöns Integration AB om HVB-platser för ensamkommande, utan att ha stöd i delegationsordningen för det.

– Det här är sanslöst, säger Sophia Ahlin. Nu gör socialförvaltningen samma fel igen. Har man inte lärt sig något efter den kritik som förvaltningen fick efter den förra missen?

Kontraktet gäller

Sophia Ahlin är också upprörd över att kommunjuristen – enligt socialchefen – uppgett att hyreskontraktet som löper på åtta år ändå kommer att gälla.

– Om någon begår ett misstag och det ändå gäller då kan man i princip göra vad som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar socialen

Mer i ämnet