Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven mötte vårdpersonal över nätet under tisdagen för att höra hur det är på golvet.

IVA-läkarens coronauppmaning till statsministern: ”Ingen bestämmer”

Publicerad

Blekinge har haft tur under coronapandemin, men vårdpersonalen ser med oro på framtiden. Det är några av de punkter som framfördes när statsminister Stefan Löfven under tisdagen bjöd in till ett digitalt samtal med IVA-personal från bland annat Blekinge.

Under dagen höll statsminister Stefan Löfven ett digitalt möte med IVA-personal från Blekinge, Skåne och Västerbotten för att få en bild av coronaläget just nu.

Där informerades han bland annat om de medicinska lärdomar som vården fått sedan i våras – som att respiratorvård undviks i större utsträckning till förmån för andra mer framgångsrika metoder och att eftervården och rehabiliteringen av långtidssjuka haltar – men han fick också ta del av vårdpersonalens oro inför framtiden.

”Varit hårt belastade – innan pandemin”

Från Blekinges håll beskrevs en region som haft tur hittills, men ändå ser med oro på framtiden.

– Vi är inte utarbetade nu men det finns ändå en antydan till mental trötthet. Ingen tvekar att kavla upp armarna igen, men det föregås av en liten suck. Och redan innan covid dök upp hade vi varit hårt belastade under långa perioder, med massuppsägningar som följd, sa Marie-Louise König, IVA-sjuksköterska på Blekingesjukhuset.

– Nu förväntade man sig nog efter pandemin lite belöning, det har man inte fått i form av ökad lön, bättre arbetsvillkor, och nu börjar man tröttna. Så vi är livrädda för att bli av med vår duktiga personal, sade Nikolaus Groll, IVA-läkare.

Vill se ökat samarbete mellan regionerna

Ett av de stora problem som lyftes från Blekinge var inflexibiliteten mellan Sveriges alla regioner. När personal från Blekinge i våras skickades upp för att stötta i Sörmland föregicks det av ett visst byråkratiskt bollande.

– Det är oerhört frustrerande. Jag fick ringa en vän som jobbar där uppe och fråga om vi skulle komma upp. Men det var mycket mothåll uppifrån och svårt att få till. Vi skulle kunna åka iväg igen, vi har rätt tomt på IVA just nu. Det hade varit fint om man kunde försöka fördela så att andra regioner slipper slita ut sin personal. Just nu finns ingen som kan bestämma över regionerna, vilket är ett problem, sade Nikolaus Groll.

Nikolaus Groll är IVA-läkare på Blekingesjukhuset. Foto: SVT

– Jag tar med mig det. Grundtanken är att regionerna i samarbete ska kunna överföra personal eller patienter där det finns möjlighet, men att Socialstyrelsen också ska kunna förmedla den typen av samarbeten. Men jag hör vad ni säger, och tar med mig det och ska ställa frågor, sa statsminister Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer