Foto: SVT/TT

Brister på kritiserade HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

HVB-företaget får kritik från IVO, framför allt på grund av brister i kontrollen av sin personal. Delar av personalen saknar adekvat utbildning, och det har slarvats med belastningsregisterutdrag, konstaterar IVO.

HVB-företaget Västersjöns Integration driver två HVB-hem för ensamkommande barn i Fur, norr om Karlskrona. Tidigare i höst granskade SVT Nyheter Blekinge företaget, efter att flera gode män riktat kritik mot boendet. Det handlade bland annat om barn som flytt från boendet och sovit utomhus, samt om tomplatser på boendet som kostar kommunen miljoner.

Efter SVT:s granskning anmäldes de två boendena till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har avslutat sin granskning.

IVO riktar kritik mot HVB-hemmen, då flera i personalen inte har lämnat in belastningsregisterutdrag till företaget innan anställningen påbörjades. Dessutom konstaterar myndigheten att delar av personalen saknar adekvat utbildning, samt att det utgör en risk att barnen tvingas dela rum på boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet