Nu kan passagerare be busschauffören att stanna mellan två hållplatser. Foto: SVT

Ja till nattstopp i Karlshamn – inför testperiod

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ja till att införa nattstopp på bussarna i Karlshamn på försök. Nu kan passagerare be busschauffören att stanna mellan två hållplatser, om det känns tryggare. Målet är att öka tryggheten, främst bland unga kvinnor.

Det var oppositionen i Karlshamn som skickade in en skrivelse till Region Blekinges trafiknämnd i december, med en önskan om att införa nattstopp i kommunen på försök.

Nattstopp innebär att passagerare som åker ensamma kan komma överens med busschauffören om att bli avsläppt på en viss plats, till exempel närmare hemmet.

– Inspirationen har vi hämtat bland annat från Kalmar där man såg att många kvinnor undvek att ta bussen hem på kvällarna eftersom de kände sig otrygga på väg hem från hållplatsen, sa Bodil Frigren Ericsson, gruppledare för Liberalerna i Karlshamn, i december.

Oklart när det sätts igång

I dag godkändes förslaget i ett nämndsammanträde, men än är det oklart när försöksperioden kan komma igång. 

– Trafiknämden ska titta närmare på detaljer, men det ska bli intressant och se hur det faller ut i Karlshamn. Jag tycker det är en jättegod idé, säger Peter Christensen, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Det kommer att gälla mellan klockan 21 och 04 på natten.

Det som avgör om nattstopp kommer att bli ett permanent koncept i Karlshamn, är hur många som kommer att nyttja det under testperioden och hur väl det kommer att fungera för busschaufförerna.

– Chaufförer måste ju vara komfortabla med det. Chauffören får bestämma var man kan stanna, det måste vara trafiksäkert. Det får ju inte missbrukas heller. Men det får gå en längre period här nu så får vi se senare hur vi går vidare med det, säger Peter Christensen.

Nedan är inslaget från december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.