Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, försvarsminister Peter Hultqvist (S), utrikesminister Margot Wallström (S) möttes tidigare om Nord Stream 2-projektet Foto: Arkivfoto: TT

Klart: Karlshamn har röstat ja till ryska rör

Uppdaterad
Publicerad

Treklöverkoalitionen, S, L och C, i Karlshamn har röstat ja till avtalet mellan nederländska företaget Wasco och Karlshamns hamn. Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) har arbetat för att komma överens med regeringen om att möjliggöra affären – och efter omröstningen är det nu grönt ljus för ryska rör i Karlshamn.

Kommunstyrelsen har med klar majoritet sagt ja till affären mellan Karlshamns hamn och Wasco, uppgav oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) för SVT Nyheter Blekinge tidigare under eftermiddagen.

– Jag beklagar resultatet. Det är inte vad jag ville. Jag har kämpat länge mot rören, men är inte överraskad med tanke på gårdagens besked, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Rysk gasledning i Östersjön

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) bekräftade omröstningen i en presskonferens.

– I dag tog kommunstyrelsen beslut om att teckna avtal med Wasco. Från det att vi startade arbetet har vi haft som mål att slutföra avtalet, i samarbete med Försvarsmakten.

Så gick röstningen

Tio ledamöter röstade ja, tre moderater sade nej, liksom en ledamot från Sverigedemokraterna. En annan SD-ledamot avstod från att rösta. De som röstade ja var sex socialdemokrater, två miljöpartister, en liberal och en centerpartist.

Med 10-4 i röster säger därmed Karlshamns kommun ja till lagring av ryska gasledningsrör.

”Det finns inga ryska spioner här”

Daniel Wäppling är kommundirektör i Karlshamn:

– Rören tillverkas i Tyskland. De kommer att fraktas till Karlshamn, från Tyskland, utan att passera några andra hamnar. Vi säljer logistiklösning där vi lastar rören med anställd personal. Det är inga utländska aktörer.

Per-Ola Mattsson (S) säger att det rör sig om ett avtal med ett holländskt bolag.

– Det finns en hel del missuppfattade uppgifter, som att vi ska hyra ut hamnen till ryssarna och det är fel. Det finns inga ryska spioner som är här och det finns ingen gas i rören. Utan det handlar om ett avtal med ett holländskt bolag.

”Vi har inte trotsat regeringen”

Regeringen står fortfarande fast vid att projektet påverkar Sveriges säkerhet. På en presskonferens under måndagen sa försvarsminister Peter Hultqvist (S):

– Jag har tidigare informerat om hur Nord Stream 2 påverkar våra myndigheter och Försvarsmakten och att det påverkar Sverige negativt. Det är en bedömning som kvarstår och vi har vidtagit ett antal säkerhetshöjande åtgärder, säger han.

Men Per-Ola Mattsson (S) menar att man inte går emot regeringen.

– Det gör vi inte. Vi hade en överläggning i går. Det kommer att fungera säkerhetspolitiskt. Vi har inte trotsat regeringen utan hittat en gemensam lösning.

– Vi hade kunnat ta ett tidigt beslut i kommunstyrelsen, men då hade vi varit emot regeringen och Försvarsmakten. Det är därför vi har fört en dialog och det har varit en öppen dialog med bra diskussioner. Det är viktigt att vi kunde nå det här resultatet, säger Per-Ola Mattsson (S).

En rad säkerhetsåtgärder vidtas

Han poängterar att frågan också handlar om Karlshamns hamns framtid.

– Vi är en av de tio största hamnarna i Sverige och vi ska behålla det. Det här handlar om våran hamns fortsatta utveckling. Kan Karlshamns hamn fortsätta att utvecklas med affärer österut och det känner vi nu att det kan vi, säger Per-Ola Mattsson (S).

Enligt försvarsministern kommer man att vidta ”en lång rad säkerhetsåtgärder”. Vilka åtgärder som tas till kunde inte Peter Hultqvist (S) helt gå in på i går med hänsyn till sekretess men han nämnde ett par.

– Vi kommer löpande bedöma eventuella risker och hot och har säkerställt att relevanta myndigheter för insyn i förberedelse och genomförande av projektet i Karlshamn och att vi har en fortsatt dialog med kommunen. Polisen, säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket ska samarbeta under ledning av Försvarsmakten.

De flesta av rören kommer att lastas i Karlshamn under hösten 2017. Utleveranserna kommer att ske under andra halvan av 2018, enligt Mats Olsson som är vd på Karlshamns hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet