Foto: Polisens förundersökning

Jägare sköt ihjäl två kor – frias på alla punkter

Uppdaterad
Publicerad

Den 60-årige jägaren från Blekinge dömdes för skadegörelse efter att ha skjutit ihjäl två kor i en beteshage.

Nu häver hovrätten tingsrättens dom – och friar mannen helt.

Det var i mitten av augusti 2019 som mannen sköt två kor i en hage. Båda korna, varav en var dräktig, dog vid skutningen. Mannen har hela tiden förnekat brott och menade att han trodde det var vildsvin han sköt mot.

60-åringen åtalades för grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen vid Blekinge tingsrätt, men dömdes istället för skadegörelse. Bland annat med motiveringen att kor inte ingår i jaktlagen som gäller vilda djur och fåglar.

Påföljden blev dagsböter och 32 000 kronor i skadestånd till djurägaren och försäkringsbolaget.

Frikänns från samtliga brott

Kammaråklagare Johan Eriksson överklagade domen till hovrätten och ville se jägaren dömd för förseelse mot jaktlagen och grovt jaktbrott, med påföljden fängelse.

Men nu friar hovrätten istället 60-åringen helt. Hovrätten menar att mannen saknade uppsåt, och trodde att det var vildsvin han sköt. Något Sydöstran var först med att berätta.

60-åringen ska dock betala skadestånd till djurens ägare och försäkringsbolaget, då han enligt hovrätten agerade vårdslöst när han sköt korna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.