Foto: SVT

Jakten på förrymd gängledare fortsätter

En av de bröder, som tros vara ledarna för det kriminella gäng som härjat i Ronneby, är fortfarande på rymmen. Förra veckan rymde han från Migrationsverkets förvar och nu arbetar gränspolisen med att försöka hitta den efterlyste mannen.

Den 14 december greps och sattes den 26-årige mannen, som tros vara en av ledarna för det gäng som utpressat och hotat småföretagare i Ronneby, i Migrationsverkets förvar i Åstorp i väntan på utvisning. Förra veckan lyckades brodern rymma från förvaret via en stege och han är fortfarande efterlyst.

– Han är fortfarande på drift och eftersöks av polis. Vi försöker att lokalisera honom och få honom inom lås och bom, säger Stefan Thorstensson, polisinspektör gränspolisen region Syd.

Kan hamna i häkte

Nu ligger ärendet hos gränspolisen som arbetar med att forsöka hitta den förrymda gängledaren.

– Han misstänks för flera brott men det är eftersom vi ska verkställa ett beslut om utvisning som han ska låsas in, säger Stefan Thorstensson.

Det är inte första gången mannen har rymt från Migrationsverkets förvar. År 2013 rymde brodern från samma förvar i Åstorp.

Kommer ni göra något annorlunda nästa gång om ni får tag på honom?

– Det är Migrationsverket som beslutar om han ska särskiljas och om han istället ska häktas i väntan på utvisningsbeslut och det är inget som polisen ska bestämma, säger Stefan Thorstensson.

Flera olika utredningar

Brodern förekommer i flera utredningar hos polisen i Ronneby så som grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättsak och han planeras att förhöras om gränspolisen får tag på honom.

Polisen i Ronneby arbetar just nu med flera olika utredningar som har med det kriminella gänget att göra.

– Vi jobbar med de utredningar vi har men det är olika personer inblandade i brotten och vi har inga frihetsberövade just nu, säger Helena Renberg, förundersökningsledare polisen Ronneby.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer