Foto: Jonas Eckerbom

Jättedonation av fotografier från Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Birger Edvardsson skänker 100.000 fotografier till Blekinge museum. Motiven är från 1960- till 1980-tal och har främst koppling till Olofström.

Uppemot 100.000 fotografier med koppling till främst Olofström har donerats till Blekinge museum av fotografen Birger Edvardsson. Fotografierna har motiv från 1960-tal till 1980-tal och kommer ursprungligen från Ateljé Corona, som på 1970-talet bytte namn till Contrast.

– Jag blev kontaktad av Birger som avvecklat sin verksamhet som han haft i 25 år. När han tog över verksamheten så fanns det ett arkivmaterial som han tog över. När han gick i pension så frågade han om vi var intresserade att ta emot det, säger Jonas Eckerbom, fotoantikvarie på Blekinge museum.

Den stora fotografisamlingen innehåller många porträttfoton men också miljöbilder från Olofström, något som fram tills nu i stort sett saknats i Blekinge museums fotoarkiv.

– När det kommer till fotomaterial så har vi inte mycket från Olofström just. Efter att ha pratat igenom det så bestämde jag att vi tog emot det, säger Jonas Eckerbom.

120 pärmar och 40 lådor

Hur många fotografier det rör sig om vet man inte i nuläget, men Jonas Eckerbom uppskattar det till ungefär 100.000. Under hösten kommer han gå att gå igenom samlingen i jakt på guldkorn, en stor bonus är att många av de många porträtten har namnen kvar.

– Det kändes som en ypperlig möjlighet att komplettera museets arkiv. Nu ska vi titta igenom det hela och så småningom digitalisera, vi får se vad vi prioriterar, säger Jonas Eckerbom.

Givare till museet är Birger Edvardsson som tog över materialet när han köpte verksamheten. Orsaken till att han skänker det till museet är att han har gått i pension och har avvecklat sitt företag.

Samlingen har nu tillförts Blekinge museums fotoarkiv och kommer så småningom att göras tillgängligt för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.