Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje vaken timme – så mycket tid lägger hon på att sköta om sina blommor. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Linda Krupke/SVT

Hon lindrade depressionen – med odlade blommor

Publicerad

Våren 2021 blev Jessica Enhagen från Ronneby sjukskriven för utmattning och depression. För henne blev naturens läkande krafter vägen tillbaka till ett liv med mer glädje.

När Jessica Enhagen började gå i terapi föreslog terapeuten att hon skulle vara mer ute i naturen. Eftersom hon sedan tidigare fått upp ögonen för att odla blommor blev det ett självklart val.

”Slow flowers”

Hon kom då in på banan att odla så kallade ”slow flowers”, som handlar om att odla säsongsmässigt, närodlat och miljövänligt. Och som har blivit allt större de senaste åren.

– Det blev min läkning. Varje timme jag lagt på mina blommor så får jag tio gånger mer tillbaka, säger Jessica Enhagen. 

Nu är hon en av de 147 medlemmarna i föreningen Snittblomodlare i Sverige, som samlar odlare från hela landet som odlar ”slow flower”. Men hon är ensam om det i Blekinge.

Hör henne berätta mer om hennes kärlek för blommorna i klippet ovan.

Det här är Slow Flowers

Rörelsen startade i USA för drygt tio år sedan, som en reaktion på blomsterindustrins fokus på importerade blommor som odlats och fraktats på sätt som skadar miljön. Det handlar om att koppla ihop den som odlar blommorna med konsumenten.

Slow flowers rörelsen arbetar för att man ska odla och handla blommor efter säsong, minska fraktsträckorna och ge konsumenterna mer information om blommornas ursprung innan de köper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.