Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Månsson, som varit spelfri i fyra och ett halvt år, berätta om den onda cirkeln och stödet från självhjälpsgruppen. Foto: Erik Lundmark/SVT

Jimmie Månsson blev fri från spelmissbruket – efter tuff kamp

Uppdaterad
Publicerad

Storvinsten var det som startade Jimmie Månssons, 36, destruktiva spelberoende. Nu är han fri från missbruket, men resan hit har varit lång och påfrestande.

– Jag hamnade på psykiatriakuten och fick ligga inne där i fyra veckor.

Redan i ungdomen var Jimmie Månsson intresserad av sport, och snart började han satsa pengar. Efterhand tog spelandet mer och mer över hans tankar, men det var efter en storvinst som det verkligen tog fart.

– Jag fick hämta ut ett sånt här vinstogram i butiken. Och det blev biljetten ner i källaren kan man säga, berättar han.

Hela lönen kunde gå till spel

Spelandet tog helt över hans liv. Han berättar hur han knappt kunde jobba, och även om han jobbade kändes det meningslöst eftersom han visste att hela lönen skulle gå till spel.

– Jag hamnade på psykiatriakuten och blev inlagd i fyra veckor. Men när jag kom ut igen fick jag revanschlust. Det dröjde till sommaren 2018, och insikten hur mycket mitt spelande drabbade mina nära och kära innan jag lyckades ta mig ur det.

Självhjälpsgrupp stöttar

I dag har han varit spelfri i fyra och ett halvt år. Men han berättar att han fortfarande inte tillåter sig att slappna av, och hur den självhjälpsgrupp han går till, Spelberoendegruppen i Karlskrona, har blivit ett stort stöd i vardagen.

– Där träffas vi, ett 15-tal personer, och stöttar varandra. Det är viktigt att visa att man inte är ensam i det här och att det inte är skamfyllt.

Vilket är ditt viktigaste tips till någon som känner att de börjat spela för mycket nu?

– Prata med någon direkt. Och sök hjälp. Det är otroligt svårt att ta sig ur det här själv.

BEHÖVER DU HJÄLP?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.