Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är faran med att spela i kristider? Hur spelar inflation, psykisk ohälsa och andra levnadsfaktorer in? Jessika Spångberg på Folkhälsomyndigheten svarar. Foto: Marcus Ericsson/TT

Folkhälsomyndighetens varning: Lågkonjunktur riskerar öka spelproblemen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten spår att dåliga ekonomiska tider riskerar att öka spelmissbruket i Sverige.

– Det finns en risk att fler får spelproblem och att konsekvenserna blir värre, säger Jessika Spångberg, utredare på myndigheten.

Pandemin innebar att många som hade ett spelmissbruk fick ännu större problem, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu varnar myndigheten för nästa smäll: En lågkonjunktur kan förvärra problemen.

– Det finns en risk att fler får spelproblem och att konsekvenserna blir värre. Vi vet att tydliga riskfaktorer är arbetslöshet, psykisk ohälsa och ökad ekonomisk stress, säger Jessika Spångberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

När FHM i efterdyningarna av pandemin hade dialog med kommunernas budget- och skuldrådgivare var svaret att cirka 10 procent av alla hjälpsökande hade fått värre spelproblem, bland annat på grund av ökad arbetslöshet och social isolering. När FHM nu gjort en uppföljning är samma siffra 30 procent.

En anledning kan vara att de som började spelade riskabelt under pandemin först nu börjat märka ekonomiska konsekvenser av spelandet. När hushållens ekonomiska marginaler krymper kan problemen snabbt bli värre för fler, enligt FHM.

Unga män extra utsatta

Spelproblem påverkar både enskilda personer och orsakar stora samhällskostnader. En färsk studie gjord på uppdrag av FHM visar att spelproblem kostade samhället cirka 9 miljarder kronor 2021, och myndigheten menar att staten, regioner och företag tjänar på förebyggande insatser.

Personer som riskerar arbetslöshet och ekonomisk stress, eller som ser spel som en flykt från vardagsproblem, löper enligt Jessika Spångberg extra stor risk att hamna i problem.

– Vi ser även att unga män utan gymnasiebehörighet som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är i riskgrupp. Personer med funktionsnedsättningar och personer som är med om svåra livshändelser är också utsatta.

”Väldigt tillgängligt”

Under pandemin innebar inställda matcher och idrottstävlingar och stängda kasinon att många möjligheter till spel försvann. I dag pågår allt som vanligt och det saknas inte möjligheter för den som vill spela – tvärtom. 

– Det är väldigt tillgängligt både online och fysiskt, säger Jessika Spångberg. 

Fakta

Behöver du hjälp?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.