Så ska du göra vid misstänkt spelmissbruk. Foto: SVT/Linnea Burén/TT

Lista: Expertens tre bästa tips vid spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingshemmet Game Over i Linköping har funnits i snart 20 år och hit kommer män och kvinnor från hela landet som har problem med spelberoende. Nu spår Folkhälsomyndigheten att dåliga ekonomiska tider riskerar att öka spelmissbruket i Sverige.

Mustapha Pettersson arbetar på behandlingshemmet och i videon ovan listar han sina tre bästa tips för att stoppa spelmissbruk – både för dig som är drabbad och för dig som är anhörig.

Behöver du hjälp?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.