Foto: SVT

Pandemieffekten: Fler söker hjälp för sitt spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Fler än vanligt ringer till behandlingshemmet Game Over för att söka hjälp för spelmissbruk. Just nu är huset fullbelagt och föreståndaren Inger Lundberg märker att det är många som mår dåligt under pandemin.

Till behandlingshemmet Game Over i Linköping kommer män och kvinnor från hela landet som har problem med spelberoende. Verksamheten har funnits i snart 20 år, men idag är behovet av hjälp större än någonsin.

– Det som framförallt är märkbart är att spel på nätet har gjort att människor kommer åt spelandet så väldigt lätt. Numera är det också lätt att få tag på pengar via lån. Det är det som gör att spelandet har ökat väldigt mycket, säger föreståndaren Inger Lundberg.

Mer missbruk under pandemin

Under första halvåret av 2021 har behandlingshemmets verksamhet ökat med 30 procent. Varje dag ringer eller mejlar omkring tio personer för att be om hjälp. Behandlingshemmet är litet och det får bara plats åtta personer på en och samma gång. Boendet har inte plats för alla som vill komma.

– Det är många som försöker komma hit men som inte får beviljat, säger Inger Lundberg.

– Pandemin gör att många mår dåligt, vilket leder till att fler spelar mer. När livssituationen förändras med osäkerhet på arbetsmarknaden och försämrad ekonomi så tar många till någonting för att fly från vardagen. Då är tyvärr spelandet ett alldeles utmärkt medel.

”Anhöriga drabbas hårt”

Den ensamhet som många upplevt under pandemin har också förvärrat situationen för de som missbrukar spel. Många av de som ringer till Inger Lundberg är anhöriga som ber om hjälp.

– Man får inte glömma att det är många anhöriga som drabbas väldigt hårt när det är mycket spel i familjen. Den här ökningen rör inte bara spelarna, utan även kretsen runt omrking.

Följ med till behandlinghemmet och träffa behandlaren Mustafa Pettersson i videon.

Behöver du hjälp?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.