Foto: Jonatan Nilsson

Jordbruksverket: ”Vem som helst kan skaffa kamel”

Uppdaterad
Publicerad

Vem som helst kan skaffa sig en kamel som sällskapsdjur, så länge man följer Jordbruksverkets djurparksföreskrifter. Det innebär tillgång till ett stort utrymme samt vind- och regnskydd.

Privatpersoner får hålla kameler och alpacka, men eftersom det inte finns några speciella regler för dessa djur så ska de enligt djurskyddsreglerna hållas enligt djurparksbestämmelserna.

Behöver utrymme

Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter om djurhållning i djurparker, ska kameler och alpackor ha tillgång till ett utomhusutrymme på minst 2500 kvadratmeter.

– Kamel, lama och alpacka får hållas utomhus med tillgång till ett vind- och regnskydd. Det kan vara bra att prata med länsstyrelsen när man skaffar sig lite ovanliga djur. För är man osäker kan de hjälpa till att se till att det blir rätt, säger Karin Olsson, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Ibland kan det krävas ett så kallat hägntillstånd från länsstyrelsen att ha kameler och alpackor.

Det är viktigt att ha två kameler, annars kan den känna sig ensam. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Mycket okunskap – men blir allt vanligare

Det blir allt vanligare att vem som helst har kamel eller alpacka hemma, men ännu är det ovanligt då det fortfarande råder mycket okunskap om hur man sköter dem.

– Hos veterinären till exempel vet man inte riktigt alltid hur man bäst hanterar vissa saker. Men det utvecklas snabbt, säger Christine Karlsson, som själv är utbildad djurskötare.

Vanligast är att man skaffar sig djuren genom en uppfödare eller via till exempel en alpackaförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.