Regissören Wiktor Ericsson har återvänt till barndomens omgivningar på Listerlandet. Foto: Martin Hult

Regissören till Jordgubbslandet vill återvända till Blekinge

Publicerad

Filmen Jordgubbslandet utspelar sig på Listerlandet och är nominerat till priser i kategorierna bästa manliga biroll och bästa kvinnliga biroll på den stundande Guldbaggegalan.

Jordgubbslandet handlar om en hemlig förälskelse mellan den unga polska gästarbetaren Wojtek och den svenska flickan Anneli bland Listerlandets jordgubbsfält.

Filmen togs varmt emot av kritikerkåren och det är de polska skådespelarna Przemyslaw Sadowski och Julia Kijowska som nu nominerats till varsin guldbagge för sina biroller i filmen.

– Jag är jätteglad för deras skull. Det är de väl förtjänta av. Det är två fantastiska skådespelare och det var en stor ära att få jobba med dem, säger filmens manusförfattare och regissör Wiktor Ericsson.

Det var tre år sedan Jordgubbslandet spelades in, men Wiktor Ericsson har varit i kontakt med de båda nominerade som är glada över chansen till den svenska filmbranschens finaste pris.

Kan återvända till Blekinge

Wiktor Ericsson är bördig från Malmö men har sedan han var liten spenderat somrarna på Listerlandet. Han känner sig glad över att uppmärksamheten som filmen får spiller över på Blekinge.

Han kan inte dra sig till minnes att någon långfilm tidigare spelats in i Blekinge och vill gärna återvända för nya inspelningar, även om de just nu ligger en bit in i framtiden.

– Jag gör gärna fler filmer i Blekinge men jag har inga konkreta planer. Jag har några idéer i bakhuvudet men inget som jag vill tala om. Det är bara lösa idéer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.