Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Jordskredsseger för SD i Sölvesborg – andra tappar

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan blev Sölvesborg den första SD-styrda kommunen i Sverige. Och väljarnas betyg har varit positivt – partiet ökar kraftigt i årets val.

Sölvesborg har setts som Sverigedemokraternas skyltfönster, efter att de för fyra år sedan tog över makten i kommunen. Nu ökar partiet ytterligare, med hela 10 procentenheter. Partiet landar på 39 procent, samtidigt som Socialdemokraterna backar till 29.

Därmed får Sverigedemokraterna mandat att styra kommunen i fyra år till.

Valet 2022 Blekinge

– Det känns helt fantastiskt. Jag var orolig innan de centrala valdistrikten räknades, men när jag såg att vi ökade även där så blev jag lugnare, säger Robert Lindén (SD), gruppledare.

Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande, var sjuk under valdagen och kunde inte delta.

S: ”Klart en besvikelse”

Socialdemokraterna är besvikna över resultatet.

– Vi visste väl att de var starka och skulle öka, men i den här mängden trodde vi inte. Vi ser att alla partier i Sölvesborg tappar till Sverigedemokraterna, och även Moderaterna och Kristdemokraterna bör fundera på hur de ska göra för de äts upp av SD, säger Jörgen Englin (S), valledare i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet