Lägenheten blev utbränd och intilliggande lägenheter rökskadades. Tre officerselever har nu bötfällts. Foto: SVT

Kadetter straffas med böter efter brandinferno

Uppdaterad
Publicerad

Officerselevernas examensfest i en lägenhet i Karlskrona slutade med en våldsam brand. Nu får tre kadetter i 30-årsåldern sitt straff och bötfälls för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var i december förra året som en lägenhet på fjärde våningen i Kungsmarken började brinna mitt i natten och blev helt utbränd. Lägenheterna intill rökskadades och trappuppgången evakuerades.

– Det fanns en stor risk att branden skulle sprida sig. Vi lyckades förhindra spridning, sa Stefan Ericsson på räddningstjänsten då.

Officerselevers examensfest

I lägenheten, som hyrdes av Försvarsmakten, hade officerselever examensfest. Runt 20 kadetter från Sjöstridsskolan deltog på festen där en nödraket sköts iväg. På festen förekom också ett brinnande svärd av trä klätt i tyg.

Några av festdeltagarna misstänktes för att ha anlagt branden. Inledningsvis rubricerades brottet som mordbrand, men ändrades till grov allmänfarlig vårdslöshet och senare till allmänfarlig vårdslöshet. Utredningen är nu avslutad.

– Från början var fyra personer misstänkta. Men misstankarna har skrivits av när det gäller en person, säger Mathias Larsson, som är åklagare och förundersökningsledare.

Ska böta 4 000

I stället för att åtala de tre männen och ha rättegång har han valt att ge dem ett så kallat strafföreläggande. Alla tre har erkänt och två av dem har hittills godtagit strafföreläggandet. Straffet blir dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet. De ska böta 4 000 kronor var.

– Den tekniska undersökningen har inte kunnat klarlägga någon exakt brandorsak. Det har inte kunnat uteslutas att ett elfel varit orsaken. Ingen av de tre lastas därför för att ha orsakat branden, säger Mathias Larsson.

Däremot slår han fast att de tre gjort sig skyldiga till brott när de skjutit en nödraket i lägenheten och viftat med ett brinnande träsvärd klätt i tyg.

– De har hanterat eld på ett vårdslöst sätt och orsakat fara för brand, säger Mathias Larsson.

Strafföreläggande

Om en misstänkt erkänner brott och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.

Det har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir inte någon rättegång.

Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är böter och/eller villkorlig dom, till exempel stöld, snatteri och trafikförseelser.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.