Ivar Wenster visar upp de eldhärjade plankorna från storbranden i Karlskrona 1790. Foto: SVT

Brädfyndet luktar rök – från stadsbranden 1790

Publicerad

Plankor från storbranden i Karlskrona 1790 har hittats under renoveringen av Fredrikskyrkan. Och trots att det gått närmare 230 år så doftar plankorna fortfarande av brandröken.

– Jag har letat efter spår efter stadsbranden i 20 år så för mig var det speciellt, säger Ivar Wenster, byggnadsantikvarie, som var den som hittade brädorna under renoveringen av kyrkan.

Plankorna tros vara delar av ett skåp som stått i kyrkans gravkammare som skulle skydda kyrkoböckerna från brand och plankorna är märkbart brandskadade.

De eldhärjade brädbitarna överlämnas nu till Blekinge museum.

– Det som utan en kontext bara hade kunnat vara en gammal bräda, kan nu istället berätta om ett välkänt och dramatiskt skeende i Karlskronas historia. Ett både annorlunda och viktigt tillskott till museets föremålssamling, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef för Blekingemuseum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer