Karlshamns kommun har beslutat att stoppa inköp från Mondelez, bland annat Marabou. Foto: TT

Karlshamn bojkottar Marabou-ägaren: ”Solidaritet med Ukraina”

Publicerad

Karlshamn bojkottar nu livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat ligger bakom chokladmärket Marabou. Anledningen är kopplingen till Ryssland.

Igår meddelade Region Blekinge att inköp från Mondelez stoppas och följde därmed exempel från en lång rad myndigheter och organisationer som inlett bojkott. Nu deltar även Karlshamn i bojkotten.

Kommunen motiverar sitt beslut med att Ukrainas antikorruptionsmyndighet har svartlistat Mondelez på grund av det amerikanska livsmedelsföretagets kvarvarande fabriker i Ryssland. För Karlshamns del handlar det om att inte längre köpa bland annat O`Boy, Philadelphiaost och Marabou. Det är produkter som finns på särskilda boenden, fritidsgårdar och elevkaféer.

– Beslutet är ytterligare ett sätt för oss att visa solidaritet med Ukraina och för att markera att vi inte stödjer den ryska invasionen, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Gärdebring (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.