Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emilia Jönsson förklarar att hon inte påverkas av att branschen är mansdominerande. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karlshamn har flest transporttjejer i Sverige

Publicerad

Karlshamn slår riksrekord med hela 57,1 procent tjejer som går transportinriktningen på Väggaskolan i Karlshamn. Andelen tjejer på transportinriktningen i årskurs 2 är i snitt 27,3 procent i hela landet – så Karlshamn sticker ut rejält.

Sedan 2011 har Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd intervjuat landets alla transportgymnasier – om söktryck, behöriga lärare och fördelning mellan tjejer och killar.

Nu visar deras undersökning att just Väggaskolan har högst andel tjejer som går transportinriktningen. Skolan är dessutom den enda linjen i Blekinge som erbjuder programmet.

– Det visste jag inte men det är ju kul! Man har ju märkt att det går en del tjejer här, säger transporteleven Isabelle Tesch.

”Roligt att vi får ta över”

Hon går sitt andra år och valde transportinriktningen för att kunna jobba med grusbil i framtiden. Hon stortrivs men förklarar också att det är tufft att vara i tjej i branschen.

– Jag har redan fått kommentarer ute på praktik. Jag ska inte säga att det bara är att ta, men man får lägga kommentarerna lite åt sidan, säger Isabelle Tesch.

– De blir chockerade när de ser att en tjej kommer in som praktikant. Men det är roligt att vi får vara med och ta över. Jag kan känna mig lite triggad av det, säger transporteleven Emilia Jönsson som går i samma klass.

God arbetsmarknad

De praktiska programmen på gymnasiet har ibland haft svårt att attrahera elever enligt Transportfacket. Men nu ser man att allt fler upptäcker fördelarna med en utbildning som ger körkort och jobb med bra villkor.

Bland transporteleverna är det i dag mer än 80 procent som tar sin studentexamen, något som bara eleverna på Naturvetenskapsprogrammet slår.

– Jag valde utbildningen lite för att det går i familjen, men det är klart att det är motiverande med alla jobb som finns efter examen, säger Emilia Jönsson.

Transporteleven Isabelle Tesch valde utbildningen för att kunna jobba med grusbil. Foto: SVT

Skolorna med flest kvinnliga elever

Visa

Alléskolan, Hallsberg – 50%

Elof Lindälvs gymnasium, Kungsbacka – 40,9%

Hörby Yrkesgymnasium – 40%

Jämtlands Gymnasium Fyrvalla, Östersund – 41,2%

Malmenskolan, Grängesberg – 56,3%

Peder Skrivares skola, Varberg – 50%

Presterudsgymnasiet, Kristinehamn – 47,1%

Sunnerbogymnasiet, Ljungby – 50%

Vägga gymnasium, Karlshamn – 57,1%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer