Björn T Nurhadi (SD) hoppas nu på en vågmästarroll. Foto: Towe Olsson

Karlshamn står utan kommunstyrelse – politiska ledningen måste väljas om

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Karlshamn måste väljas om. Och Sverigedemokraterna har chans till vågmästarroll.

Det efter att överklagandet om rösträkningen 2018 nått vägs ände.

Det är Högsta förvaltningsdomstolen som väljer att inte ta upp tvisten om röströkningen som hölls i Karlshamns kommunfullmäktige i november 2018. Då skulle kommunstyrelsen klubbas och Björn T Nurhadi (SD) krävde proportionerligt val, vilket innebar att samtliga 51 politiker gick till sluten omröstning om hur kommunstyrelsen skulle formeras.

Här spelade minsta lilla bokstav på valsedeln roll och samtliga namn skulle vara rättstavade.

Det uppstod dock en tvist i samband med rösträkningen, det hela handlade om hur ledamöterna hade formulerat sina röster. Olika stavning och särskrivning hade betydelse för hur rösterna räknades.

Blir extrainsatt möte

Björn T Nurhadi tyckte att röstningen hade gått fel till och överklagande. Både förvaltningsrätten och kammarrätten gav honom rätt.

Karlshamns kommun svarade med att överklaga – och nu har det nått vägs ände. Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd och kammarrättens avgörande står därmed fast.

Med andra ord: Karlshamns kommunstyrelse måste väljas om.

– Nu hoppas vi få en vågmästarroll och mer politiskt inflytande i kommunen, säger Sverigedemokraternas Björn T Nurhadi.

Inom de närmsta dagarna måste den nya kommunstyrelsen väljas på ett extrainsatt kommunfullmäktige. Något som inte är helt enkelt mitt under den pågående pandemin.

– Det kan bli så att vi måste stå ute i åtta minusgrader och ha ett möte, säger Björn T Nurhadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.