Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson kände först inte till besparingen på skolmaten. Senare försvarar han beslutet. Foto: SVT/Jerker Hagman

Skär ner på personal: ”Oklart hur många uppsägningarna blir”

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommun blöder ekonomiskt. Därför beslutade kommunstyrelsen under tisdagen om kraftiga nedskärningar i personalkostnaderna. På två år hoppas man att det ska spara kommunen 50 miljoner kronor om året, vilket motsvarar runt 100 tjänster.

Karlshamns kommuns delårsrapport visar ett minusresultat på två miljoner kronor, istället för det budgeterade överskottet på 20 miljoner kronor.

Därför har kommunstyrelsen beslutat att skära ner på personalkostnaderna under de kommande två åren. Det handlar om en kostnadsminskning med 25 miljoner kronor under 2021, och 50 miljoner kronor året därpå. Det motsvarar fem procent av kommunens personalkostnader, eller ett 100-tal tjänster.

− Vår målsättning är, så långt det är möjligt, att personalkostnaderna ska minskas genom naturlig avgång. Men det kan också medföra uppsägningar. Först om någon månad är det klart hur många uppsägningarna kan bli, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd.

Brett stöd

Sparförslaget har enligt kommunen haft ett brett politiskt stöd i kommunstyrelsen.

− Det är svåra och tuffa beslut vi fattat idag men helt nödvändigt för att få en långsiktigt hållbar ekonomi i balans i Karlshamn. Jag är övertygad om att vi på sikt kommer gå stärkta ur det tuffa arbete vi behöver göra nu, säger Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Även kostnaderna för den politiska organisationen kommer att minskas med fem procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.