Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M). Foto: SVT

Sparpaket: Hundra tjänster bort i Ronneby – trots rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun måste spara och lanserade i dag ett förslag som ska minska personalkostnaderna med 40 miljoner kronor. Det motsvarar 80-100 tjänster.

Detta trots att kommunens delårsrapport visar på rekordresultat.

Planerna presenterades i samband med Ronnebyalliansens budhetpresskonferens. Det handlar bland annat om personalbesparingar på 40 miljoner kronor, motsvarande 80-100 tjänster.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) ska tjänsterna framför allt minska genom naturliga avgångar.

– Men vi måste även se över om det finns verksamheter som inte är lagstadgade eller efterfrågade och därför kan tas bort. Det är för tidigt att säga om det krävs uppsägningar, säger han.

Rekordresultat: 54 miljoner plus

I förra veckan presenterades ett liknande sparpaket i Karlshamn, som hoppas kunna spara bort hundra tjänster på två år. Kommunens delårsrapport visade ett minusresultat på två miljoner istället för det budgeterade överskottet på 20 miljoner.

Men så är inte alla fallet i Ronneby – tvärtom.

– Vi ser ett rekordresultat i år, med en prognos på 54 miljoner plus. Det hänger ihop med att staten varit frikostig med bidrag och sjuklönekostnader, säger Roger Fredriksson (M).

Så varför krävs de stora nedskärningarna?

– Vad vi vet har vi inte bidragen nästa år. Vi ser även en stor osäkerhet i skatteprognoserna framöver, med anledning av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.