Foto: Ellinor Rostedt

Karlshamnsstyre avblåser omtvistat torgprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande koalitionen i Karlshamn avbryter planerna på ett delvis nytt torg. I stället väljer den politiska ledningen att renovera den befintliga torgpaviljongen. Prislapp: max 15 miljoner kronor.

Det var efter ett möte i helgen som koalitionen (S, C, L) i Karlshamn beslutade sig för att avblåsa de omdebatterade planerna för torget. Ledningen befarar att projektet blir för dyrt då kostanden nu beräknas landa på 54 miljoner.

– Det är jättetråkigt att vi behöver göra det men vi kan inte lägga så mycket pengar på en byggnad, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd.

Karlshamn

– Man kan se det som att det finns en velighet i det, men vi måste ta ansvar för ekonomin också. När kostnaden går iväg mycket mer än vad vi hade förväntat oss, då måste vi kunna ändra våra beslut, säger han.

Nu väljer koalitionen att i stället att renovera den befintliga torgpaviljongen inom kostnadsramen på 15 miljoner kronor.

– Den kommer se snarlik ut som den gör idag men den kommer fräschas upp och vara mycket snyggare, säger Per-Ola Mattsson.

Flera turer kring torget

Torgplanerna har diskuterats under flera år. Kommunen tog ett helhetsgrepp för ett par år sedan och arrangerade en arkitekttävling. Kostnaden för hela torget beräknades då till 60 miljoner kronor, innan det stoppades.

Under våren 2016 konstaterade en konsult att kostnaden för att renovera och återställa paviljongen skulle vara ungefär lika stor som att bygga helt nytt. Det var det senare förslaget som koalitionen gick vidare med, med en kostnadsuppskattning på cirka 12 miljoner kronor. Hela torget skulle få kosta 20 miljoner kronor.

Men bygglovet för den nya torgbyggnaden överklagades. Kostnaderna ökade och istället för att genomföra projektet som nu beräknas kosta runt 54 miljoner kronor väljer koalitionen alltså att blåsa av torgprojektet.

– Med facit i hand skulle vi ha vetat det innan men det är saker som har dykt upp under resans gång som har gjort att hela projektet har fördyrats, säger Per-Ola Mattsson.

Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna har varit kritiska mot planerna och röstade emot förslaget när det var uppe i kommunstyrelsen. Att de inte blir av, var ett välkommet besked för oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M).

– Jag är väldigt nöjd, koalitionen säger nu det vi har sagt hela tiden. Vi är glada att man har kommit till insikt att vi ska göra nåt på den befintliga platsen för torgbyggnaden, säger Magnus Gärdebring (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet