Oljeverket i Karlshamn. Foto: SVT

Karlshamnsverket redo att elda – under statens kontroll

Publicerad

Sedan i onsdags, och kommande fyra månader, står delar av produktionen på Karlshamnsverket under statens kontroll. Och oljeverket är redo att köra igång om det blir en kall vinter, rapporterar Dagens Nyheter.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att Karlshamnsverket redan i slutet av sommaren passerat fjolårets samlade produktion, och att produktionen förväntades öka ytterligare till hösten och vintern.

Verkets totala kapacitet är 660 megawatt. Av dessa är 562 upphandlade av Svenska kraftnät, för att fungera som effektreserv mellan den 16 november och den 15 mars varje vinter, skriver DN.

Kall vinter påverkar

Under den fyra månader långa perioden är det alltså Svenska kraftnät som har kontroll över en del av Karlshamnsverkets produktionen, och därmed kan beordra igång verket.

– Då används det egentligen bara för obalanser eller vid risk för effektbrist, effektreserven aktiveras när marginalerna är små. Det aktiveras operativt och inte från elbörsen, säger Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät till tidningen.

Om verket kommer att köras för svensk del avgörs till stor del av väder och temperatur.

– Blir det en kall vinter är det sannolikt att vi kommer köra det, säger Erik Ek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamnsverket är igång sedan en vecka tillbaka. Foto: SVT

Den kraftigt ökade produktionen har lett till nyanställningar på Karlshamnsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.