”Det är verkigen önskvärt att inte ha det”, säger Karlskronas va-chef Ola Gren om PFAS i dricksvattnet. Foto: TT/SVT

PFAS i kommunala dricksvattnet i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets nya rapport visar att Karlskrona är en av landets kommuner som har PFAS i sitt dricksvatten. Nivån är under gränsvärdet, men gränsvärdet är på väg att skärpas.

Livsmedelsverkets nya undersökning om PFAS i Sveriges dricksvatten redovisar vilka kommuner som har svarat att de har högre nivå än tio nanogram av PFAS-ämnen per liter. En av kommunerna är Karlskrona.

– Det gäller vattenverket i Saleboda som betjänar cirka 230 personer, säger Karlskronas va-chef Ola Gren.

Hör i klippet hur Karlskrona ligger i förhållande till Livsmedelsverkets åtgärdsgräns

Förskonade från föroreningar

I Ronneby är PFAS ett välbekant ämne för de boende i Kallinge, sedan man upptäckte 2013 att brandskum från Blekinge flygflottilj F17 har förorenat dricksvattnet. Men Ronneby är nu förskonat från PFAS-förorenat dricksvatten.

– Vi stängde den förorenade vattentäkten i Brantafors och öppnade en ny i Karlsnäs. Vi har ingen PFAS i dricksvattnet, säger Conny Miketinac, som är va-chef på Ronneby Miljöteknik.

Förutom med Ronneby har SVT även varit i kontakt med Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som bekräftar att de har låga nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.